Aga mul on täna sünnipäev!

Võtan oma 26. sünnipäeva vastu ning asun 27. eluaastat kõndima siin mõnusas suvises Rootsis, Espresso House hubases kohvikus, ühe maitsva kohvi saatel! Ma ei oskakski mõnusamat hommikupoolikut soovida, kui see, et saan olla rahus omaette, täitsa oma mõtetes. Tegelikult valetan, E. on ka minu kõrval, sest kuidas ma siis ilma temata saan!? Aga klapid on peas, nii et praegu ei lähe arvesse.

Mida vanemaks saan, seda enam on tunne, et sünnipäev on nagu iga teinegi päev, lihtsalt kuidagi jälle on uus number ees. Alustasin hommikut sellega, et telefon vibreeris kell 6 hommikul. Sain tähtsa – tähtsa meili osta.ee’lt õnnesoovidega! Ajasin E. üles ja teatasin „kuule, mul on täna sünnipäev!“. Naljakas on see, et vanust ju tegelikult nii vähe, aga selline tunne nagu oleks juba kõvasti elatud. Rääkisime ka just omavahel, et see tuleb ilmselt sellest, et tutvusin E.’ga 13 – aastaselt ning kui nii võtta, et 13 aastat oleme koos toimetanud, siis on tõesti pikk aeg!

Hea tunne on olla 26 ja mitte sellepärast, et arv seda ütleb, vaid sest tunnen, et olen siiani elanud aega raiskamata. Alates E. tutvumisest on kõik aastad olnud märkimisväärsed ja suure tähendusega, eriti viimased kaheksa neist.  Ma tunnen, et me oleme super tiim ja ma olen sisimas nii tänulik, et ma olen enda kõrvale leidnud inimese, kes pole minu mõtteid pidurdanud, vaid ainult hoogu juurde andnud. Lõpetame koolid, läbime kõrgkoolid, kolime olematu sissetulekuga vanemate juurest minema, elame elu endale, reisime, naudime, kihlume, abiellume, saame lapse – teise – kolmandagi.. ehitaks vahepeal omale maja – riskantne, kas ja kuidas saame selle kõigega hakkama? Ei, ei – teeme ära! Milles probleem? Teeme kõik ära, mida soovime! Tundub raske? Ei ole hullu, kõik saavad kuidagi hakkama, tuleb lihtsalt tahtmisest.

Ma olen õnnelik inimene, et olen saanud juba 26. eluaasta jooksul tunda nii palju kõikvõimasaid ja ülevaid tundeid ning seda mitmeid kordi. Siia alla käib ka negatiivne. Mure koolitee üle – kas ma ikka suudan oma ainepunktid õigeks ajaks kätte saada, lõputöö kirjutada, et lõpuks see koolitee end ka ära tasuks? Pinge – võtsime olematu sissetuleku juures pulmade korraldamise suurelt ette. Milleks, miks, kuidas, kas?  Kurbus – miks ma ei rasestu? Miks 12 lähedast inimest minu ümber rõõmusõnumitega tulevad ning minul aasta jooksul ikka õnnestunud pole? Meeleheide – esimesed kuud emana. Kas selline hakkabki minu elu olema? Kas ma saan hakkama? Kas ma olen piisavalt hea? Ahastus – võlgnevus ja viimased osamaksed oma koju kolides. Miks ma pean 2 euro eest poest süüa tooma? Kuhu ma jõudnud olen, et kuulen kassapidajalt juba kolmas kord järjest „teie kontol pole piisavalt raha“? Stress ja low – perioodid – ebaõnnestumised, raseduse katkemine, erimeelsused E.’ga, majaehitusega kaasnevad märkimisväärsed murekohad ja neid olukordi on veelgi. Kõik elu juurde käivad tunded, kuid minu jaoks on need olnud suure tähendusega. St. kas õnnestub või ei õnnestu üldse? Kõik need negatiivsed tunded aitavad veel suuremat rõõmu tunda positiivse üle.

Usun, et nii mõnigi saab samastuda ning teab, mis tunne on lõpetada lõpuks ülikool. Millist rõõmu valmistab see, kui kaaslane palub sinu kätt ning sa võid teda ametlikult abikaasaks kutsuda. Nii mõnigi teab, mis vabastav tunne on reisida ning avastada enda jaoks uusi, ilusaid kohti. See piiritu rõõm, kui oled enam kui aasta oodanud kahte triipu rasedustestil ning selgub, et sinust saabki päriselt ema! Elu saab uue väärtuse päeval, mil sinu rinnale asetatakse sinu äsja sündinud beebi ning soovitakse õnne emaks saamise puhul.  Uhkus, rõõm ja õnn päevast, mil kolid päris oma koju. Tänutunne, et elu on elatud täpselt nii nagu soovid ning see on andnud ka võimalused enda pere jaoks palju korda saata. Võimas tunne on olla ema mitte ainult ühele, vaid mitmele! Teadmine, et sa suudad ja jaksad ning oled kõike seda head väärt, mida elul sulle pakkuda on. Uus aastake toob minu ellu taas nii palju uut ja põnevat!

Elagu tänasest jooksev 27. eluaasta!

2 thoughts on “Aga mul on täna sünnipäev!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga